2013/04/17

Diabolical Masquerade - Nightwork 1998

Akármekkora klisé, úgyis igaz. Vannak nevek, melyek garanciák a minőségre. Ha azt mondom, hogy Dan Swanö és Anders "Blakkheim" Nyström, - természetesen egy olyan közegben, melyben a 90-es évek metal zenéje irányadó -, akkor ott nagyot tévedni nem lehet. És láss csodát, nem is tévedett e két muzsikus.
1998-ra a black metal kilőtte a teljes munícióját, a riffeket ezredszer is felhasználó bandák tömkelege megfullasztotta a mezőnyt. A régi thrash riffek átértelmezése már nem hozott annyi újdonságot, mint 3-4 éve.

Svédországban a black metal különleges, sajátos formáját tálalták a zenészek, nem voltak (akkora) botrányok, mint norvég honfitársaiknál. Egyik felől a brutális előadásmód, másikról a heavy metalos behatást sem nélkülöző, death metalos ízzel tálalt fekete fém volt, ami jellemezte e fagyos földrészt. A tökéletes doom/death metalt megtestesítő Katatonia gitárosa, Anders "Blakkheim" Nyström megálmodott egy olyan egyveleget, mely a Diabolical Masquerade-ben materializálódott. Csúcspontja a 1998-as Nightwork, mely röpke 39 percével mind a mai napig megőrizte zsenialitását. Tulajdonképpen miről is van szó? Billentyűs hangszerekkel gazdagon átitatott extrém metal-ról. Hoppá! Hogy a Dimmu Borgir és a Cradle of Filth is ilyen zenét játszik? Így van..., csupán annyi a különbség, hogy a pózolás, iparrá fejlesztett image itt teljesen értékét veszti, marad helyette a ZENE.

Kezdjük rögtön a The Eerie Obzidian Circuz dallal, mely a 6-ik. A viszonylag egyszerű, thrash-es riffek olyan masszív billentyűmasszában fortyognak, mely minden hallgatásnál libabőr. Az akusztikus rész csodás harmóniái Bal Sagoth-i monumentalitássá alakulva zárják a kompozíciót. A Haunted by Horror folytatásban gyönyörű zongorafutamokat figyelhetünk meg, majd a fő motívumot akusztikás gitárral felvezetve tetőződik az album legszebb momentuma. A laza, trillás riffek-el lezárt album mint egy véget nem érő ördögi kőr, arra késztet, hogy az Ismétlés gombot már az elején bekapcsoljuk...

..., mert elkezdődik egy utazás, utazás a hangulatok világában. Van, aki elemezgeti az albumot, van aki hagyja, hogy a hangulat magával ragadja. Ennek az albumnak van hangulata... Érdemes fülessel hallgatni, az élmény garantált.

Sokan kételkednek a black metal zeneiségében, hallva egy-két necro/kult banda albumát. Ez a zene a fekete fém egyik oldalhajtása, nyomokban találunk benne csak kimondottan black metal-t, de mindenki, aki vonzódik a metal muzsikához, hallgassa meg, lehet, hogy új távlatokat nyit életében.

1Rider on the Bonez 5:54
2Dreadventurouz 5:46
3The Zkeleton Keyz to the Dead 5:17
4Thiz Ghoultimate Omen 4:33
5All Onboard the Perdition Hearze! 4:56
6The Eerie Obzidian Circuz 5:37
7Haunted by Horror 6:57

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése